divendres, 24 d’octubre del 2014

LA LLANA

La llana d’ovella ha estat un producte molt utilitzat al llarg de la història però, quan es va començar a utilitzar?

Les primeres peces de roba fetes amb llana que s’han descobert daten d’entre els anys  4000 i 3000aC. Les ovelles llanudes van ser introduïdes des del Pròxim Orient a Europa a l’inici del 4rt mil•lenni abans de la nostra era, tot i que el teixit de llana més antic es conserva és de l’any 1500aC a Dinamarca.

Ara que ja sabem quan es va començar a fer servir aquest teixit, us heu preguntat mai quin és el procés per obtenir-lo?

Les ovelles s’esquilen una cegada a l’any; una màquina esquiladora és la que treu tota la llana d’una ovella, que pot arribar a pesar entre 4 i 5 kg.

A continuació es separen les fibres de llana segons la seva llargada i grossor ja que segon les seves característiques es faran servir per unes peces o per unes altres.

Aleshores arriba la neteja. S’ha de treure la grassa del pèl i la brutícia. Una vegada neta, la llana que és de color blanc marfil es branqueja amb la finalitat de que, seguidament, admeti qualsevol tipus de tint. També es desenreda i s’estira formant una capa fina i continua, a partir del qual va experimentant dos tipus diferents de tractament.

A continuació té lloc el procés del cardat, per convertir la llana en una manta fina i uniforme. Per filar la llana cardada, la manta es divideix en cintes fines que es freguen, enrotllen i estiren per formar el fil.

L’altra tractament és el pentinat, en el qual les fibres es pentinen, separant-se les llargues de les curtes. Per filar la llana pentinada, aquesta es processa en unes màquines que col•loquen en la mateixa direcció les fibres llargues. L’ obtingut s’apreta fent-la passar per vàries màquines fins obtenir un fil fi. 

Les fibres que són curtes es carden; les llargues ja estan preparades pel filament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada